MKF Patrice Pelser 60
Team coaching

Teamresultaat met een glimlach

teamcoaching

Wat teamcoaching kan betekenen

Het komt op alle plekken in een organisatie voor dat teams niet goed samenwerken. Ondanks dat ieder individueel teamlid de juiste capaciteiten, kennis en kunde (en de beste intenties) heeft. Tel daar spanningen bij op; en je zult zien dat daar de energie en tijd in gaat zitten en niet in het behalen van de gewenste resultaten. Ik begeleid (leiderschap)teams zodanig dat ze weer prettig met elkaar kunnen samenwerken en hun teamresultaten kunnen behalen.

Wat maakt nou dat een team vastloopt in de samenwerking? Dit kan verschillende redenen hebben. Teamleden communiceren niet goed met elkaar, botsende karakters of onderhuidse spanningen verstoren de samenwerking. Soms zijn problemen hardnekkiger, bijvoorbeeld als er sprake is van verschil van inzicht over koers of werkwijze. Teamproblemen kunnen ook heel praktisch zijn: moeite om besluiten te nemen, vergaderingen verlopen stroef, afspraken worden niet nagekomen, teamleden nemen geen eigenaarschap of werken te veel op eigen eilandjes. Vaak lukt het teams niet om zelfstandig uit een belemmerend patroon te komen en hebben daar hulp bij nodig.

Expertise

Wat ik voor je kan doen

Door mijn pragmatische werkwijze vertaal ik wat het team nodig heeft in een aanpak die de juiste handvatten geeft. Dat kan in een teamcoachingstraject zijn of via losse workshops. Na de intake start ik met de observatie: Hoe reageert men op elkaar? Welke patronen zie/hoor ik? Zijn de teamdoelen helder? Dan de terugkoppeling. Daarmee geef ik het team inzicht in welke patronen belemmerend werken. Het team gaat ze zelf herkennen en krijgt tools om deze in de toekomst te voorkomen. Als interventie kan het goed zijn om te zien hoe je als team ten opzichte van elkaar staat. Ik heb gemerkt dat woorden niet altijd alles zeggen; daarom gaan we visualiseren. Met mijn stijl genereer ik enthousiasme voor een verandering bij de ander en minimaliseer ik tegenstellingen. Zo komen we gezamenlijk tot een optimistische werkomgeving.

Ik geloof niet in ellenlange trajecten, maar in korte interventies met tussendoor tijd om te oefenen met nieuwe manieren van samenwerken. Het is immers de bedoeling dat ik zo snel mogelijk overbodig wordt. Om dit voor elkaar te krijgen werken we (indien nodig) ook aan het versterken van het teamleiderschap. Met als doel het hoogste rendement te behalen.

Teamcoachingstrajecten

Een teamcoachingstraject bestaat vaak uit een combinatie van on the job coaching, teamgesprekken, oefenen met nieuwe manieren van samenwerken en (indien nodig) individuele leiderschapscoaching gericht op het teamvraagstuk. Tijdens een intakegesprek voor een freelance opdracht onderzoeken we welke combinatie het beste bij jouw situatie past. Op basis hiervan maak ik een passend voorstel.

Losse teamworkshops

Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de behoeften van het team. Waar loopt het team tegenaan, wat is de context, wat de gewenste situatie en hoe kunnen we daar komen? Bijvoorbeeld via een workshop om gedrags- en communicatiepatronen te herkennen, om teams helder en open te laten communiceren of via een workshop cultuurverschillen.

1-op-1-coaching

Teamleiders/managers die individuele coaching willen om hun team te versterken, zijn bij mij aan het juiste adres. We onderzoeken samen je leiderschapsstijl, kijken waar de knel- en verbeterpunten liggen en werken toe naar de ideale leiderschapsstijl die het optimale uit jouw team haalt rondom werkplezier en resultaten. Heb je specifieke wensen? Laten we die vooral bespreken!